img

Instagram Nasıl Kuruldu? 

Instagram, hayatımızın olmazsa olmaz sosyal medya kanallarından biri. Hatta en popüleri. Bu anlamda Facebook’u birle solladı demek abartı olmaz! Peki, ne oldu da Insragram bu kadfar popüler hale geldi? Olaylar nasıl gelişti? İşte Instagram’ın kuruluş ve gelişim hikayesi!

Instagram’ın hayatımızda çok eski ye dayalı bir geçmişi yok. Ancak bugün Instagram uygulamasına bir dakikalığına erişemeyince elimiz ayağımız buz kesiyor. Gerek iş dünyasında gerek sosyal hayatımızda ayrılmaz bir yer edindi popüler sosyal medya kanalı Instagram. Bugün, dünyanın en popüler sosyal mecraları arasında yer alan uygulama Amerika Birleşik Devletleri’nin en prestijli üniversitelerinden olan Stanford mezunu Kevin Systrom ve Mike Krieger tarafından 2010 yılında kuruldu. Fotoğrafları kolayca düzenleyen ve bunu ağınızla paylaşmanıza izin veren bir uygulama geliştirme fikriyle yola çıkan iki kafadar, bu fikri en iyi şekilde pratiğe dönüştürdü ve bugün dünyanın en fazla kullanılan fotoğraf filtreleme ve paylaşım uygulamasını geliştirdi.

Ağ kısa sürede büyüdü

Bir mobil uygulama olmasına ve o dönem kullanıcıların bu tip sosyal ağlara şimdiki kadar alışkın olmamasına rağmen Instagram dünyada birden çok büyük bir ilgi gördü. Cep telefonlarıyla çekilen sıradan fotoğrafların uygulamanın sunduğu filtrelerle daha etkili hale getirilmesi insanların bu fotoğrafları daha fazla paylaşmasına hatta neredeyse yalnızca fotoğraf paylaşmak için fotoğraf çekmesine neden oldu. Instagram bu ilgi ve uygulama özellikleriyle Silikon Vadisi’nin de gözdelerinden bir tanesi haline geldi tabi ve çok fazla yatırım aldı. Daha sonra da Facebook, Instagram’ı 1 milyar dolara satın aldı. 

Insragram’daki gelişmeler

Yıllarla birlikte Instagram kendini sürekli yeniledi ve geliştirdi. İşte yıllar içinde Instagram’a dahil olan yenilikler

 

iOS uygulamasının yayına alınmasından iki yıl sonra, Android uygulaması da aktif edildi.

 Instagram web üzerinde de aktif hale getirildi. Kullanıcı profilleri masaüstünden de takip edilip yönetilebildi.

Web için zaman tüneli özelliği aktif edildi. Fotoğraflara "etiketleme" özelliği geldi. Fotoğraf paylaşımı özelliğinden sıyrılarak video paylaşımı da aktif hale getirildi. Daha sonra "Embed" özelliği aktif edildi. Gönderiler sponsorlu olarak paylaşılabilmeye başlandı. "Instagram Direct" özelliği kullanıma açıldı ve kullanıcılar birbirlerine video, fotoğraf ya da mesaj gönderebilmeye başladı.