img

YouTube: Kim, Ne Zaman İcat Etti?

2005 yılındayız. Siz ve yakın arkadaşlarınız unutulmaz bir anınızı videoya çekiyorsunuz ve özel anın kaydını orada olmayan arkadaşlarınızla da paylaşmak istiyorsunuz. Ancak o günlerde video kaydını paylaşabileceğiniz uygun bir platform bulunmuyor. Sosyal medya platformları henüz yaygınlaşmamış, video paylaşımıysa genellikle karmaşık ve kısıtlı. İşte tam bu noktada üç girişimci dünyanın dört bir yanındaki insanların videolarını kolayca paylaşabilmesi için harika bir çözüm sunuyor: YouTube. Günümüzde birçok insanın hayatının bir parçası hâline gelen YouTube’un icat hikâyesine birlikte göz atmaya ne dersiniz?

YouTube Nedir?

YouTube, kullanıcıların kendi videolarını yükleyebildiği, video formatındaki içerikleri izleyebildiği, beğenebildiği ve yorum yapabildiği bir video paylaşım platformudur. Geniş bir içerik yelpazesi sunarak eğitimden eğlenceye, müzikten oyunlara farklı alanlarda milyonlarca içerik üretici ve izleyiciyi bir araya getiren YouTube günümüzde küresel bir dijital platform hâline geldi. Başarıya ulaşan her icatta olduğu gibi başlangıçta YouTube’un da geniş bir kesim tarafından ilgi görmesini sağlayan ve onu farklı kılan birtakım özellikleri vardı.

YouTube’dan Önce

YouTube ortaya çıkmadan önce birtakım video paylaşma platformları vardı ancak bu platformlarda videoyu paylaşmak için çok sayıda form doldurmak ve onay sürecini beklemek gerekiyordu. Sınırlı depolama alanlarına sahip olmaları nedeniyle kısıtlı sayıda ve uzunlukta video paylaşılabiliyordu. Videolar platforma oldukça yavaş yükleniyor ve kesintili şekilde izlenebiliyordu. İşte bu yüzden insanlar internette büyük ölçüde metin ve resim odaklı paylaşımlar yapıyordu. Ta ki YouTube kurulana kadar...

YouTube’u Kimler Kurdu? YouTube’un İcadı

YouTube, 2005 yılında Steve Chen, Chad Hurley ve Jawed Karim tarafından kuruldu.

youtube kurucuları

Bu üç girişimci, internet üzerinde video paylaşmanın daha kolay ve erişilebilir bir yolu olması gerektiğine inanıyorlardı. YouTube, kullanıcıların kendi hikayelerini video hâline getirerek kolayca paylaşmalarını mümkün kıldı. Yukarıda bahsettiğimiz eksikleri bir bir gideren YouTube’un popülerliği hızla arttı ve insanlar kendi videolarını paylaşmak için platformu benimsemeye başladı.

YouTube’un İlk Videosu Hangisi?

YouTube’un ilk videosu kurucularından biri olan Jawed Karim tarafından 24 Nisan 2005 tarihinde platforma yüklenen “Me At Zoo (Hayvanat Bahçesinde Ben)” adlı videodur. O tarihten bu yana yaklaşık 300 milyon kez görüntülendi.

YouTube’un Satılması

YouTube, Mayıs 2005'te beta sürümüyle açıldıktan kısa bir süre sonra günde yaklaşık 30.000 görüntülenme sayısına ulaştı. 15 Aralık 2005'te resmî olarak kurulduğunda ise platformdaki videolar her gün 2 milyondan fazla kez görüntüleniyordu. Ocak 2006 itibarıyla bu sayı 25 milyonun üzerine çıktı. Sitede bulunan videoların sayısı Mart 2006'da 25 milyonu aştı ve platforma her gün 20.000'den fazla yeni video yükleniyordu. 2006 yazında kullanıcılar YouTube’a günde 100 milyondan fazla video yükler hâle gelmişti.

YouTube'un yükselişi Google’ın da dikkatini çekti. Google, YouTube’dan önce bir video paylaşım platformunu hizmete sunmuş ancak yeterli ilgiyi görmemişti. Yeni video paylaşım platformunun potansiyelinin farkına varan Google, Kasım 2006’da YouTube’u tam 1,65 milyar dolara satın aldı. Google tarafından satın alınmasının ardından YouTube daha büyük bir altyapıya ve kaynağa erişim sağladı. Google'ın teknoloji ve mühendislik uzmanlığı, YouTube'u daha güçlü bir platform hâline getirdi.